Hvorfor er det vigtigt med en podcast om mode (når man ikke engang kan se tøjet)?

Written by

Forrige måned mødtes jeg med vintage eksperten Pia Storm i et lydstudie i København. Målet var at lave en podcast om mode. Men kan man overhovedet det? Lave en podcast om et fænomen, der er så visuelt? Ja, det er vi overbeviste om! Og vi tror faktisk, at det er ufatteligt vigtigt. Find ud af hvorfor….

Mode er kun for de smarte -eller er det?

En af årsagerne til, at jeg virkelig gerne vil lave en podcast om mode er for at have en stemme blandt alle de mennesker, der går og elsker mode, men som ikke altid føler sig smarte nok til at være “en del af klubben”. Mode er af natur ekskluderende og den fungerer kun fordi forskellige grupper i samfundet forsøger at distancere sig fra hinanden (og efterligne hinanden). Det er denne kopiering og distancering, der skaber modens dynamik og som får designere til at lave nye kollektioner igen og igen og igen.

Det er derfor helt forståeligt, at man hurtigt kan føle sig lidt udenfor når man sidder og kigger i de smukke modemagasiner, tjekker modeinfluencers ud på Instagram eller møder perfekt klædte gæster til sommer brylluppet.

Mode er for alle:-)

Heldigvis er mode andet og meget mere end at være ekskluderende. Moden kan rent faktisk også være inkluderende og så er den en kreativ legeplads for alle der elsker farver, symboler, former og tematik. Moden har fuldt os i utallige årtier og den udvikler sig konstant. Netop derfor er og bliver moden interessant at dykke ned i. Den vidner om hvem vi har været, hvem vi er og hvem vi gerne vil blive. Mode handler om historie og historiefortælling. En levende fortælling om hvordan vi ser os selv og hvordan vi betragter verden. Og så bliver det efter min mening ikke mere spændende!

Mode er både psykologi, sociologi og neuroscience

Da jeg var barn observerede jeg ALT. Jeg sad bomstille i et hjørne og fulgte med i alt. Hvem der var tilstede, hvad de sagde og hvorfor de sagde det. Jeg forsøgte altid “at regne den ud” og forstå, hvad der var årsagen til, at forskellige individer handlede på forskellig vis. Jeg var basalt set besat af mennesker og deres adfærd -og helt præcis hvordan det kom til udtryk gennem deres tøj. Da jeg, som ung, fandt ud af, at jeg hverken ville arbejde som model, modejournalist, PR-medarbejder eller designer tænkte jeg, at arkæologi måske var en god ide. Her kunne jeg også studere mennesket, blot i en lidt anden kontakt. Drømmen om arkæologi stoppede dog hurtigt, da jeg fandt ud af, at man ikke ligger og graver efter skatte hver dag, men sidder bag et skrivbord! Fokus kom derfor hurtigt tilbage på mode og på mennesket natur og adfærd. Og for at gøre en lang historie kort endte jeg med at specialisere mig indenfor modeforskning. Det favner nemlig det hele. Både kommunikation, branding, psykologi, sociologi og neuroscience. Jeg får lov til at lege detektiv og videnskabsmand på samme tid og det er min ultimative drøm: At forske i mennesket med udgangspunkt i moden!

Modekoder podcast -Hvad kan den mon?

But back to Modekoder, som jo er podcasten jeg gerne vil fortælle lidt om. Modekoder er opstået gennem mit venskab med vintage ekspert Pia Storm. Pia er også kæmpe mode-entusiast og vi har derfor en del til fælles. Hver gang jeg mødtes med Pia bemærkede jeg, at vi talte om mode på en sjov, underholdende og intelligent måde (ja, vi er ikke så jantelovs-agtige -sorry) -og det tænkte jeg havde grobund for en podcast. Vi har derfor taget skridtet og har allerede lavet de første afsnit (som alle kan høres på podcast platforme som Podimo, Spotify, Apple og Google). Podcasten fungerer, som en samtale, men indimellem fortæller en af os en anekdote eller kommer med viden om mode. Formålet med podcasten er dog helt overordnet (for mit vedkommende) at dele fortællinger om mode på en inkluderende måde. Vi ønsker, at alle kan føle sig trygge og godt tilpas i vores selskab -uanset hvor lidt eller hvor meget mode-tøj der hænger i skabet derhjemme.

You CAN sit with us

En af de pointer jeg nævner (flere gange) i programmet er vores “zero-bullshit” decade, som vi befinder os i lige nu. Det startede med #metoo, så fik vi rykket ved kønsrammerne og kønsdefinitionerne, aldersbegrænsninger og kropsaktivisme kom på banen. For nylig har vi oplevet #blacklivesmatter og mon ikke vi kommer til at opleve tusindvis af eksempler på folk der har fået nok af dårlig opførsel og adfærd? Når vi tænker på mode, tænker vi ofte på skrappe kvinder a la “The Devil wears Prada” eller sætninger som “you can´t sit with us”. Modebranchen er (desværre) kendt for sine spidse albuer, arrogante attitude og en generel dårlig tone. Men det er uden tvivl på vej ud og jeg håber, at denne podcast kan være med til at give et skub i den rigtige retning. Mode er nemlig for alle -og vi håber at I vil lytte med (lige her: https://www.stormsmagasin.dk/podcast-1

Du må have en dejlig uge,

Kram Manou 🙂