Metaverse, mistrivsel og healende fællesskaber

Written by

Når vi om nogle år ser tilbage på den digitale udvikling og den dertilhørende massive mentale mistrivsel, vil vi spørge os selv; hvorfor var der ingen der advarede os om konsekvenserne? Men det var der!  Manden hedder Imran Rashid og han er speciallæge og ved præcis hvordan vores øgede omgang med skærme påvirker vores sind, følelser og adfærd. 

Lige nu er tech-firmaer i fuld gang med at skabe en digital parallel verden kaldet Metaverse, men er det overhovedet en god ide i en verden, hvor flere og flere oplever mental mistrivsel? Det har jeg talt med Imran om -og i min optik er dette det vigtigste interview du vil læse i år!

Den digitale verden fjerner din modstandskraft

MM: Hvad er det reelle problem ved et koncept som Metaverse?

IR: Problemet er, at hvis man fjerner friktion fra menneskers liv, så man ikke skal forholde sig til noget andet end en selv, så får man en massiv udfordring i forhold til diversitet -også i forhold til det enkeltes menneskes liv; hvordan bliver dit verdensbillede hvis du selv vælger, hvordan din verden skal være? Så kommer du aldrig nogensinde til at udvikle nogen som helst form for modstandskraft, eller forståelse eller anerkendelse af forskellighed. Det er en af de helt store udfordringer vi står overfor. 

Du kan ikke vande planter med billeder af vand

MM: Bliver Metaverse lige så banebrydende, som hypen lægger op til?

IR: Hypen omkring Metaverse driver en forbrugeradfærd, der ikke altid kan retfærdiggøres fordi det går så stærkt, at vi ikke når at stoppe op og spørge os selv om vi egentlig har brug for det. Vi skal dybest set spørge os selv, om Metaverse gør verden til et bedre eller dårligere sted. Der er mange der tænker, at det er fedt bare fordi det er tech og det får mine alarmklokker til at ringe!

Det lyder fedt, at vi kan komme til at hænge ud med vores venner, men det er kun en ide. Du kan heller ikke tage planter og begynde at vande dem med billeder af vand. Det er surrogat løsninger. Vi tænker verden, men glemmer at leve i den. 

Man kan sige, at udfordringen ved at give mennesker en individualiseret og personaliseret virtuel oplevelse er, at den afskærer dem fra alt andet. Hvis du altid kan vælge at befinde dig på en solskinsdag, jamen hvem pokker har så lyst til at gå ud i gråvejr?”

Derudover vil verdensbilledet og verdenssynet blive påvirket og der vil komme kommercielle interesser ind i hovedet på dig, som du ikke selv er bevidst om -og det er forbrugeradfærd, der bliver formet på et niveau, som man ikke nødvendigvis er klar over. 

Teknologi er aldrig neutral

MM: Hvordan vil du beskrive Metaverse?

IR: Man kan sige, at Facebooks største konkurrent lige nu er vores børn, vores ægtefælle, vores interesser og at man har lyst til at lave noget andet end at være på Facebook. Hvert eneste minut du bruger væk fra Facebook, er et tab for Facebook, så det er jo lidt det man skal smide ind i ligningen: At det er en ekstremt kommercialiseret virksomhed. Facebook ved hvem vi er og hvordan vi tænker. Mange vil sige, at Metaverse er et værktøj, der kan bruges til den gode tjeneste og den dårlige tjeneste -at det er neutralt, men det mener jeg ikke. Jeg mener ikke, at teknologi er neutralt. Der er altid en årsag til, at det bliver fremelsket. Der er nogle følgevirkninger og det vil der altid være. Og i den verden vi lever i i dag, der er penge den stor drivkraft.

Størstedelen af det, der påvirker vores adfærd og oplevelser af verden, er vores følelser, og der tror jeg på, at hvis vi giver mennesker adgang til vores følelser og samtidigt putter dem ind i et Metaverse, så vil man kunne skabe et enormt kommercialiseret kaninhul, hvor der er en fuldstændig klar algortimestyret påvirkning og hvor nogen har en interesse i, at du skal tænke, gøre eller føle noget helt bestemt, det synes jeg er nogen af de udfordringer vi står med. 

Og så kan man godt tale om, at det er demokratiseret og at enhver fattig bonde i Nigeria kan skabe sin egen digitale kunst, men det kommer ikke til at ske. Det er et promised land. 

Mennesket er ikke fornuftige. Vi er impulsstyrede

MM: Kan mennesket navigere bevidst i Metaverse?

IR: Det kan godt være at Metaverse er tænkt rigtigt eller tænkt fornuftigt, men mennesket er bare ikke fornuftig eller tænksomme. Vi er følelsesstyrede, vanestyrede og impulsstyrede og engang imellem er vi istand til at tænke os om. Langt hen ad vejen bliver vi styret af forudsigelige adfærdsmønstre. Fortæl mig din søgehistorik, og jeg kan fortælle dig hvem du er med 98% sikkerhed. 

Vores følelser bliver styret udefra

MM: Hvad er konsekvensen hvis vi begynder at bruge endnu mere tid i et parallelt digitalt univers, såsom Metaverse?

IR: Jamen det så vi jo lidt under coronakrisen. Det var en forsmag. Vi havde jo meget mere skærmtid end vi havde bedt om og var samtidigt afskåret fra de sociale relationer, så der så vi den negative mærkbarhed. Det vil sige, at vores følelsesapparat bliver stimuleret forkert og det skabte kæmpe grobund for sociale mistrivsel. Vi trives jo ikke af sansefrie, teflonbeklædte kendte oplevelser. Vi er sansende væsener og hvis ikke vores sanser bliver stimulerede, så ender vi med at leve i nogle kendte universer, hvor vi bliver styret udefra -fordi det er nogen udefra, der skaber følelser i os. Hvis vi fjerner friktion i vores tilværelse skaber vi en usund tilværelse. Der vil være mennesker du luger ud og dermed fjerner du den dynamik, der skal være i verden. Hvis verden kun handler om dig selv, ender du med at fare vild i dit eget navlehul. 

Forsvinder det følende og sansende væsen?

MM: Hvordan vil en øget tilstedeværelse i Metaverse påvirke vores trivsel?

IR: Det kan jo ikke andet end at have en betydelig indvirkning på menneskers mentale trivsel, fordi en af de vigtigste forudsætninger for at vi trives, det er andre mennesker og vel og mærke relationen til andre mennesker, som vi kan mærke. Og der ved man fra forskning, at når vi, som mennesker har været i samme rum i bare fire minutter, så begynder vi at synkronisere. Vores kroppe synkroniserer: Vores pupilstørrelse bliver den samme, vores hjerterytme bliver den samme, vi matcher hinanden på et niveau, som vi slet ikke er klar over. Tankeprocesser og hjernebølger synkroniserer også, så der foregår et eller andet lige nu, som vi ikke er klar over. 

MM: Så vi er altså i gang med  at overføre data, som vi ikke italesætter?

IR: Ja, er du sindssyg! Lige nu er der blevet overført massive gigabyte data, som vi ikke er klar over, men det er fordi vi ikke bare er tænkende væsener, vi er også følende væsener, sansende væsener. Så alt hvad der er bliver formidlet her er langt større end os -det er et eller andet evolutionshalløj -og der kan man sige, at den del kommer til at forsvinde. 

Eksplosion af mental mistrivsel

MM: Så det helt konkrete problem med Metaverse er i din optik, at….?

IR: Problemet er, at det her er en oplevet tilstand og Metaverse er en teoretisk tilstand. Og forskellen er bare, at bruger man sine følelser, sanser og emotioner og er det en reaktiv oplevelse at være en del af verden, hvor du også bliver påvirket eller er det alene ”hvad får jeg ud af den her digitale oplevelse?”, som jeg kan i øvrigt kan klikke på et kryds for at fjerne.

MM: Hvad hvis teknologien kan skabe et virtuelt rum, der opleves ligeså ægte og virkeligt, som det vi befinder os i lige nu?

IR: Jamen så har vi i virkeligheden udliciteret fundamentet for menneskeligt samvær til kommercielle firmaer, der lever af at bekæmpe den fysiske verden -Fundamentet for liv! Du skal bare tilføje reagensglas til den ligning og så behøver du ikke andre mennesker. Så ændrer du fundamentet for socialitet.

MM: Står vi ved en skillevej lige nu, hvor vi skal vurdere hvilken vej vi skal i forhold til mere eller mindre teknologi?

IR: Ja, helt sikkert. Og jeg tror i virkeligheden, at hvis vi skruer langt frem i virkeligheden, så er der nogle konstanter i det her. Vi ved, at den vigtigste forudsætning for at mennesket trives er nære og dybe relationer til andre mennesker og det er der, at jeg tror vi kommer til at se en eksplosion i mistrivsel. Mental mistrivsel, depression, angst og stress. Du kan have hele verden i din lomme og alligevel føle dig ensom.  Det bliver ikke bedre med Metaverse. For hvis batteriet dør i dit device, jamen hva´så? 

Digitale koncerter, NFTér og tech-skapisme

MM: Hvad med de positive aspekter ved Metaverse? Findes de?

IR: Der hvor jeg håber og tror, at vi vil kunne få nogle ting, der kan flytte det her, det er jo når humanitet og de humanistiske discipliner begynder at blomstre op og begynder at tage ejerskab. 

Det er også derfor at jeg er glad for alle de kunstneriske aspekter, som koncerter og NFTér. Man kan lave mange ting, der samler mennesker, men det er også supervigtigt, at man så slipper folk fri igen. At man har hele rejsen fra, at man bliver lukket ind i Metaverse til at man også kan lukkes ud igen og, at det ikke bliver eskapisme eller tech-skapisme sat på formel. 

Fodrer du dit barn med algoritmer eller fysisk social interaktion?

MM: Hvordan ser fremtiden så ud?

IR: Der tror jeg, at vi i fremtiden kommer til at få et a -og et b hold. De sociale og dem som er digitale. Det bliver meget klart opdelt om du har haft en opvækst, hvor du har fået mentale økologiske råvarer eller om du er vokset op i fast-food-tracket, hvor du er blevet kørt igennem algoritmen. Er du blevet fodret med algoritmer eller er du blevet fodret med mennesker?

Afhængig af, om du har lært at tænke selv, eller om du har lært at blive dresseret adfærdsmæssigt -der kommer det til at være vidt forskelligt i forhold til, hvem der kan koncentrere sig, i forhold til hvem der kan etablere relationer, være empatisk, have selvtillid og selvværd . 

Vi kommer til at få en gigantisk skillelinje mellem hvem, der har noget at byde på og som vil være noget for andre og dem der ikke er blevet klædt godt nok på til at følge med. Det vil sige, at der kommer dem, der har noget at byde på og dem der har brug for det. 

Derudover vil algoritmer og robotter gøre sit indtog og hvad skal vi så bruge vores tid på? Der skal vi måske bruge tid på, det der vil opstå inden længe, nemlig The Sense Economy”. Altså oplevelser, som folk kan mærke og som ikke er kunstige. Der skal være følelsesmæssig friktion. Noget hvor det er nuet du oplever det i og hvor det ikke bare kan streames on demand. Overraskelserne, stærke fællesskaber, emotionelle triggere -hvor du kan skabe følelsen af at være i live. 

Max 3 timers skærm for børn i Kina

MM: Kan vi kæmpe imod den digitale udvikling eller er løbet kørt?

IR: Der er allerede en modbevægelse i gang! Kina har eksempelvis slået hårdt ned på hvor meget tid skolebørnene må bruge på computerspil. Der er kommet statslige retningslinjer på 3 timer om dagen og ingen computerspil mellem kl. 8 og 10 om morgenen. 

Der er også kommet en kæmpe modbølge mod sociale influencers i Kina, hvor nogle af de største stjerners profiler er blevet lukket ned, fordi man ikke vil fremme den vestligt inspirerede livsstil. 

Den opponerer mod fællesskabet, da den fremmer en ekstremt individualiseret form for kapitalisme. Så der er nogle strømninger i gang, og hele det her tech-lasch i USA er også et udtryk for, at man efterhånden har fået dårlig smag i munden.

Fællesskaber er healende!

MM: Er fællesskabet vejen frem?

IR:  Fællesskaberne er healende både biologisk, psykologisk og socialtFølelsen af at du er en del af et fællesskab er jo det, der skaber trivsel på arbejdspladserne. At du er noget for nogen.

MM: Skal vi til at dyrke sanseligheden noget mere?

IR: Vi skal til at legitimere den primitive del af os, som vi bruger det meste af vores liv på at undertrykke. Vi er primitive væsener, der har glemt at vi er dyr -fordi vi kan tænke!

Vi er i gang med at skabe en verden til en forkert prototype

MM: Og det er måske ret essentielt at have in mente med den verden vi er ved at skabe lige nu?

IR: Ja, for vi skaber en verden til en forkert prototype! Vi skaber en verden til mennesker, der ikke findes. Det er det Metaverse kommer til at handle om. Det er en verden skabt til forbrugere. 

Mennesket har ikke tilpasset sig den digitale verden

MM: Har vi som mennesker tilpasset os den digitale verden indenfor de seneste årtier?

IR: Nej, det har vi ikke. Det er her vi ser stress. Hvis vi ser på Moores Law og sammenligner den med menneskets evne til at kapere informationer, så er der fandme lang vej. Der er en skævvridning, hvor man forsøger at ændre kurs for vores mentale og kognitive kapacitet og det er ikke noget vi gør fordi vi vil, men fordi vi gerne vil tjene penge, og så går vi ned med stress. 

 

MM: Hvad gør du selv for at navigere i den digitale verden?

IR: Jeg har lavet nogle principper jeg lever efter. Det jeg bruger min tid på skal være vigtigere end mig selv og så skal det være sammen med nogle mennesker, som jeg kan lære noget af og så skal jeg udvikle mig af det. Jeg nudger for eksempel mig selv til en øget bevidsthed med små remindere.

Vi kører for stærkt uden at kende konsekvenserne!

MM: Hvad tror du der er sket hvis vi mødes igen om 10 år?

IR: Vi kan starte med at skrue tiden 10 år tilbage. Det var jo en helt anden verden. Verden udvikler sig, men mennesket er stadig det samme. Det er de samme behov. Følelsesapparatet er jo det samme. Du kan godt ændre forudsætningerne, men planterne og mennesket er det samme. Vi har rødder. Vi skal stadig vandes. Følelsesapparatet er jo det der gør, at vi har et liv der er værd at leve. Det er ikke vores tanker. Det er ingen der ved deres dødsleje fortryder, at de ikke fik arbejdet mere.

Man kan sige, at det grundlæggende problemet med Metaverse er, at vi kører for stærkt uden at vide hvad de psykologiske og sociologiske konsekvenser bliver på langt sigt. 

Skrevet af: Manou Messmann.