Ændret magtforhold mellem modeindustri og forbruger

Written by

Derfor er magtforholdet mellem modeindustri og forbruger vendt 180 grader

Engang for længe siden fik man øje på et par fede bukser i en musikvideo på MTV. Man ledte med lys og lygte landet over for at finde et par bukser, der bare mindede en anelse om dem fra TVét. Ofte forgæves. Det var en utilfredsstillende og krævende tid for forbrugeren, men en god tid for modeindustrien. Forbrugerne købte nemlig, hvad der nu engang var tilgængeligt, selvom det ikke altid levede op til forbrugerens kriterier. I dag har meget ændret sig og det har medvirket til et skred i magtforholdet mellem industri og forbruger.

Skærmbillede 2016-09-26 kl. 20.24.13
TLC as we know them;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvad er der sket?

Verden har generelt ændret sig over de sidste 20-30 år, men det, der især har ændret magtforholdet mellem brand og forbruger er udvalg og tilgængelighed, og det mange vil betegne som den demokratiske mode. Det var blandt andet H&M der banede vejen med billige modeprodukter, derefter kom Mango, Topshop, Zara, Monki og Cos. Der er efterhånden high-street butikker for enhver stil og smag.

Skærmbillede 2016-09-26 kl. 20.29.22
Du får 60.000.000 hits på Google på under et halvt sekund, når du søger på “Denim jeans”!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilgængelighed, tilgængelighed, tilgængelighed

Derudover har vi fået internet og mulighed for at tilgå internettet 24 timer i døgnet uanset hvor i verden vi befinder os (nogle steder med bedre net end andre selvfølgelig). Forbrugerne kan altså tilgå potentielle butikker på hvilket som helst tidspunkt af døgnet –verden over. Forbrugernes tilgængelighed benyttede mange brands sig af, hvilket medførte en øget konkurrence brands imellem. Forbrugerne havde pludselig ufattelig meget at vælge imellem, når de ikke længere var afhængige af de fysiske butikker, men nu også kunne finde varer på nettet.

Skærmbillede 2016-09-26 kl. 20.33.10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Devices baner vejen for øget forbrug

Men butikkerne ønskede at være endnu mere tilgængelige for forbrugeren, det var ikke nok med shopping i hjemmet eller på arbejdspladsen. Nu skulle vi kunne shoppe i bussen, i køen i netto eller på ferien. Med forskellige mindre devices såsom iPads og smartphones blev det problem hurtigt løst. Forbrugerne var ikke længere afhængige af den tunge computer, men kunne ordne alt på farten –selv bestilling af rejser.

Foto: www.dailymail.co.uk
Foto: www.dailymail.co.uk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3D teknik mindsker forbrugerens usikkerhed

Med tiden blev forbrugerne trygge ved online handel, men de manglede stadig en troværdig oplevelse af produkterne. Det var vanskeligt at se hvordan smykker, ure og solbriller eksempelvis så ud på en selv, uden at prøve det på. Med 3D teknikken imødekom man denne udfordring. Holtion er en af de virksomheder, der har fået succes med at tilbyde 3d tilpassede løsninger til forskellige brands.

Foto: www.holition.com
Foto: www.holition.com

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan vi bogstavelig talt sidde i nattøj under dynen og bestille bryllupssmykkerne eller solbrillerne til næste ferie til Bali.

 

Slut med “Take it or leave it attitude”

Overordnet set har forholdet mellem brands og forbrugere ændret sig til at være på forbrugernes præmisser i stedet for industriens. Der er ikke længere tale om en situation, hvor forskellige brands tilbyder forbrugerne forskellige produkter med en ”take it or leave it- attitude”. Kampen om forbrugerne har medvirket til, at alle har strammet op og har lært at fokusere mere på forbrugerne og deres behov, uanset om behovene handler om de reelle produkter, eller om metoder til at få forbrugerne til at købe produkterne.

 

En ændret shoppeadfærd

Forbrugerne ved, at de har magt og de anvender den hyppigt via de sociale medier, hvor de kan føle sig set og hørt. De finder sig ikke i hvad som helst. De forventer god service og lægger ikke skjul på situationer, hvor det ikke lykkes. En god købsoplevelse deles eksempelvis 5 gange, hvorimod den dårlige købsoplevelse deles mellem 9 og 15 gange…. Forbrugerne er absolut blevet mere kritiske, men det er ikke altid negativt. Den kritiske forbruger-attitude, har eksempelvis givet grobund for koncepter som Airbnb, Uber og Zalando, udfra den tanke, at alt kan gøres bedre og nemmere. Når vi er kritiske tænker vi en ekstra gang over tingene. Vi lader os ikke nøjes. Det kan resultere i mere optimale løsninger og at vi, som samfund, udvikler os. Modstand giver altså flere robuste (og opfindsomme) løsninger.

 

“En god købsoplevelse deles eksempelvis 5 gange, hvorimod den dårlige købsoplevelse deles mellem 9 og 15 gange”!

What´s next?

Der er ingen tvivl om, at denne tendens –med den krævende og kritiske forbruger fortsætter. Så handler det bare om, hvordan man vælger at forholde sig til den type forbruger. Ser man det, som en belastning og hårdt arbejde, eller betragter man den moderne forbruger nysgerrigt, imødekommende og forstående?

Mange vælger, uden tvivl at, se på det ændrede magtforhold som en ubehagelig udfordring. Andre vælger at tilpasse deres approach til både produkter og forbruger. Gæt hvem der vinder forbrugerens gunst? De brands, der dyrker ”den hårde kamp” og det utilfredsstillende faktum, at forbrugeren har magt eller dem der ser nye muligheder?