2016; Clueless, nørder og kortspil

Written by

2016 er skudt igang og det er derfor på tide at komme med et bud på kommende trends og tendenser på modefronten og hos forbrugeren generelt. Find ud af hvorfor nørden er tilbage, hvorfor spillekortene findes frem og hvorfor lyserød er blevet farven for stærke kvinder.

 

Fra lillepige rosa til girl power pink

Indenfor de seneste par år er der kommet fokus på farven lyserød. Stærke kvinder, der betegner sig selv som feminister og/eller kunstnere ønsker at reclaime farven og give den en fornyet styrke. På samme måde, som de ønsker at redefinere femininitet. Det at være kvinde kan være meget mere og meget andet end at være passiv lillepige. Den stærke kvinde står ikke længere i kontrast til den lyserøde farve. Farven understøtter istedet magtfuld og måske til tider en intimiderende kvindelighed.

Boothbitch, foto fra Instagram @boothbitch
Boothbitch, foto fra Instagram @boothbitch

 

Boothbitch i pink transparent trusse. Foto fra @boothbitch
Boothbitch i pink transparent trusse. Foto fra @boothbitch

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstneren baf Bootbitch hedder Maja Malou Lyse og hun sætter fokus på kvindelighed på en anden måde en vi hidtil har set. Lena Dunham, der står bag tv-serien Girls gør det samme. Viser at det at være kvinde og sexet ikke afhænger af en tonet krop eller 100% kontrol over hårvæksten og appelsinhuden -tværtimod. De her kvinder hviler i sig selv og forsøger at rykke til den gængse opfattelse af hvad femininitet er. Og det lader til, at der sker noget. Flere kunstnere, performanceartister og skribenter er hoppet på bølgen (som forhåbentlig varer ved) og viser vejen frem mod en mere rummelig forståelse af kvindelighed. Tjek disse kvinder ud på Instagram, hvis du ønsker en daglig dosis af KVINDE med alt inklusiv:

  • @karleyslutever
  • @sweaterpuppiez
  • @k8hardball
  • @thenaugthyyogini

 

Det grimme er hot!

De kvindelige kunstnere leger med farven lyserød. På samme vis bliver der leget med vores opfattelse af “det grimme” hos Danmarks firstmovere. Den ypperste mode, og den mode der er lige rundt om hjørnet har altid ligget på grænsen mellem det smukke og det grimme. Det er i denne grænseleg, at bukkene skilles fra fårene og vi virkelig kan se, hvem der tør gå forrest og illustrere den kommende modevej. Lige nu kommer den grimme mode til udtryk hos instagram profilerne @meunit og @onlinemis, der begge formår at gøre relativt grimme elementer sexede.  Det er især 90´er vintage, der bliver flittigt brugt. Et årti vi endnu kun har flirtet med på grungefronten. De færreste tør kaste sig ud i dynejakke i sølv, plyssede crop-tops og plateausko i pasteller, men nogle få gør, og det er dem vi skal holde øje med.

@onlinemis in action, foto fra @onlinemis
@onlinemis in action, foto fra @onlinemis

 

#Identificer dine firstmovere og vær på forkant med de kommende modevinde.

 

 

 

 

 

 

Ekstremt manipuleret skønhed holder IKKE

I en tid hvor Kim Kardashiian, Nicky Minaj og Amber Rose fylder visuelt på de sociale medier, er der opstået en modpol til det over-sexede og i nogles øjne; det vulgære look. Den yngre genereation er opvokset med ”sex in your face” via de sociale medier, og det er ikke længere interessant. Mange unge er trætte af det oversexede og den overmanipulerede krop, som de færreste har hverken tid eller penge til at erhverve sig. Den “sexede” instagram krop kræver træning, pleje og et par kirugiske indgreb i ny og næ og det koster altså. En ting er at dette kropsideal er uopnåeligt og urealistisk for de fleste, noget andet er, at det slet ikke er et ideal alle unge mennesker kan identificere sig med.

 

Nørden er det nye forbillede

Mange unge mennesker kan ikke identificere sig med tilbedelse af numser, tricks til at ændre ansigts former via contouring eller tøj der viser mere end det skjuler. Det er derfor naturligt, at unge mennesker –der søger forbilleder at spejle sig i, enten finder frem til nye atypiske idoler eller skaber en modpol selv. Tavi Gevinson er en af de forbilleder, der bidrager med et alternativ. Også den unge norske redaktør Elise By Olsen er et symbol på hvad de unge længes efter; et alternativ til Kim Kardashian fortolkningen af mode og skønhed og det til tider meget ensformige billede af, hvad der er attraktivt.

 

Hellere sensuel end sexuel

I et farvand fyldt af Kardashians stritter nørden ud. Vi blev for et par år tilbage introduceret til normcore stilen, der var kendetegnet ved at være så “normal” som muligt, men nu går flere unge linen ud og går all in på det nørdede look.  Normcore stilen har videreudviklet sig til det uber nørdede. Jeg har selv observeret unge mennesker, hvor jeg var i tvivl om, hvorvidt det var en hjemløs stofmisbruger eller ej. Og i det øjeblik det går op for en, at det er en frisk 14 årig pige, så er effekten stor. Kontrasten mellem det unge og uskyldige kombineret med det forvirrede, nørdede og grimme udtryk gør, at der skabes et helt nyt udtryk. En helt ny stemning og stil, som vi efter min overbevisning skal holde øjnene på. Det nørdede look er ikke kun for unge teenagere med få penge på lommen. Nørden kan også være stærk og sensuel, hvilket vi ser hos Gucci, der nu med ny chefdesigner ønsker at fokusere på det sensuelle, frem for det åbenlyst sexede.

Den sexede nørd. Foto fra www.fashiongonerouge.com
Den sexede nørd. Foto fra www.fashiongonerouge.com

 

<img class="size-medium wp-image-482" src="http://manou find out.dk/wp-content/uploads/2016/02/Skærmbillede-2016-02-04-kl.-12.26.44-199×300.png” alt=”Businessbabe anno 2016. Foto fra www.theimpression.com” width=”199″ height=”300″ srcset=”https://manou.dk/wp-content/uploads/2016/02/Skærmbillede-2016-02-04-kl.-12.26.44-199×300.png 199w, https://manou.dk/wp-content/uploads/2016/02/Skærmbillede-2016-02-04-kl.-12.26.44.png 266w” sizes=”(max-width: 199px) 100vw, 199px” />
Businessbabe anno 2016. Foto fra www.theimpression.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Clueless er tilbage

Nørden i 2016 er kendetegnet ved normcore tilsat lidt stofmisbruger og lidt it-studerende. Bukser der stumper, flashede hvide sokker, og vintage fra 90érne. Det vi indtil videre har set og mærket fra 90érne har været grunge og lidt boheme. Men den poppede og mere hardcore 90ér stil, som vi så i Beverly Hills og Clueless er tilbage -vildere end nogensinde før. Den lyserøde farve er kommet tilbage i modebilledet med en stærkere attitude end før, og kombineret med en dyrkelse af det grimme og skæve, ender vi op med en sand Alicia Silverstone i pels, glitter og pasteller. Moscino kom med sin nyfortolking af barbie universet forår 2015 og viste vejen frem med dukke-stilen, der blev relanceret.

Moscinos fortolkning af Barbie-stilen
Moscinos fortolkning af Barbie-stilen

 

Enhver piges drøm! Barbie for en dag:-)
Enhver piges drøm! Barbie for en dag:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

De farver og materialer, du skal lægge mærke til den kommende tid er:

  • Lyserød
  • lyseblå
  • sølv
  • lak
Alicia er tilbage!
Alicia er tilbage!

 

 

Versaces 90´er er tilbage!
Versaces 90´er er tilbage!

 

 

 

 

 

 

Sort/hvid sporty 90ér er tilbage!
Sort/hvid sporty 90ér er tilbage!
Lad os bare blive enige om, at 90´erne er tilbage;-)
Lad os bare blive enige om, at 90´erne er tilbage;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Fast fashion” er den nye “dårlige smag”

For ikke så langt tid siden var 90érne karakteriseret ved at være dårlig smag. Cykelshorts, hårbånd, mavetoppe og lak var definitionen på at være helt off. Den tid er forbi. 90érne er cool og førstepladsen for dårlig stil bliver overtaget af det man kalder “fast fashion”. Fast fashion er billig, tilgængelig mode, der leverer de nyeste trends 24 timer i døgnet. Alle har indtil videre været fan af konceptet, men med en øget bevidsthed omkring tøjspild og de ofte forfærdelige konsekvenser heraf, har medført en ny tendens.

Vandende deles i takt med at kultureliten, overklassen og firstmovere er blevet mere oplyste omkring overforbrug. De distancerer sig i højere grad fra fast fashion og forsøger at lægge afstand til konceptet. Ikke kun på grund af konsekvenserne af fast fashion, men i høj grad også for at vise, at man har et økonomisk overskud til at vælge fast fashion fra, selvom de færreste formår at holde sig helt væk fra lavpriskæderne med de utallige spot on trends.

Nogle af de grupper, der går foran modemæssigt vil gerne signalere overskud (både økonomisk og social), bevidshed, samfundsforståelse og ansvar (ofte mere i teorien end i praksis). Der er kommet mere fokus på at have god stil i stedet for at følge moden. Når du søger den gode stil, vidner det om højt selvværd, da du hviler nok i dig selv til at gå med items, der ikke altid stemmer overens med modeagendaen.

Når fast fashion er tilgængeligt for alle, er den ikke længere lige så interessant, som for år tilbage. Fast fashion bliver fremover i højere grad for de lavere sociale klasser i samfundet.

 

Kønnene udviskes stadig

Kønnene udviskes mere og mere. Senest har der været både modeserier og forsider med transvestitter. 2015 var året, hvor man begyndte at anvende de såkaldte transgender modeller mere og mere og denne tendens kommer helt sikkert til at fortsætte. Unge mennesker ser muligheder i stedet for begrænsninger. Vi har i årevis rejst til asien, hvor ladyboys er en naturlig del af gadebilledet, så hvorfor skulle det samme ikke være gældende i vesten? Indenfor sociologien har der altid været teorier omkring kønnets konstruktion og hvordan vi kulturelt skaber drenge og piger gennem opdragelse, normer og værdier, men det er først indenfor de seneste par år, at vi har set kønnets konstruktion i praksis. Kønnet er blevet mere bredt og til fri fortolkning. Kvinde i dag, mand i morgen- valget er dit. I Sverige har de sågar indført kønnet ”hen”, der er en kombination af ”ham” og ”hende”. I det hele taget lader det til at de kommende generationer tager godt imod det mere åbne syn på køn. I en undersøgelse foretaget forrige år blev det illustreret tydeligt, da yngre mennesker ikke så sig selv som værende 100% hetero -eller homseksuel, men forholdt sig mere dynamsik til køn og seksualitet, imodsætning til de ældre generationer, der var mere tilbøjelige til at se sig selv som 100% hetero -eller homoseksuel. Unge mennesker er gode til at se mennesket bag kønnet og det fysiske køn bliver derfor ikke afgørende for relationen.

Se filmen “The danish girl”, hvis du er ønsker at få et mere nuanceret syn på køn.

 

Kortspil, brætspil og romaner

Vi har mindre tid på grund af smartphones, tablets og sociale medier. Vi lider af overload og mangler nærvær. Vi længes efter at være i nuet og nyde det uden at skimme til skærmen. Vores krop og sjæl higer efter fred og ro og følelsen af at tage tingene stille og roligt. Vi vil derfor se en tendens til at kortspil, brætspil og bøger kommer på banen igen, da det kræver nærvær og tilstdeværelse og samtidigt stimulerer vores sanser på en mere behagelig og meditativ måde, end vores tablets er i stand til. Med tiden vil tradionelle spil og bøger blive de ultimative statussymboler, da de vidner om tid, fordybelse, intellekt og dybt samvær. Tidligere var det ironman, tooghest race og andre fysisk krævende discipliner der blev set op til med respekt, nu er det blevet det sociale der går forrest og som skal prioriteres. Vi er blevet skræmt af flygtningestrømme, forfærdelige menneskeskæbner og mangel på menneskelighed og derfor søger vi netop mod det trygge og det nære. De mennesker vi har tæt omkring os.

 

Nyd 2016 -det bliver mere farverigt og rummeligt end tidligere 🙂