Derfor har SKAM succes!

Written by

Har akkurat set det sidste afsnit af SKAM, men selvom det absolut er oplagt, har jeg ikke tænkt mig at tale om, hvor meget jeg kommer til at savne SKAM. As always vil jeg se nærmere på, hvad der har skabt SKAMs sindssyge succes. For det er jo helt vildt. Hvornår er der sidst blevet arrangeret events og get-to-gether arrangementer, hvor vi mødes og ser en serie sammen, for efterfølgende at debattere? Det burde jo reelt være noget man gjorde efter TV-avisen, men istedet mødes vi og taler seriøst….om en TV-serie. So what the f…..k happened? Hvad er det den her serie kan og hvad gør den ved os?

Jeg har fundet 10 årsager til, at SKAM gør det pisse godt:

1.Castingen er i topklasse. Folkene bag SKAM har formået at finde og skabe troværdige karakterer. Vi bliver ikke bare forelskede i ham/hende den lækre, men i flere af karakterene.

2.Musikken er fænomenal. Den understreger de forskellige stemninger og går ind under huden på os. Vi mærker serien i vores krop og i hver eneste celle. Alt bliver aktiveret!

3.Dialogen er autentisk. Ingen påtagede amerikanske replikker, kun oprigtig snak.

4.Humor -og massere af den. Eskild som GURU, whats not to like -seriously?

5.Mulighed for at genopleve din ungdom. Tiden går, vi slår os ned, stifter familie og får fast arbejde. Den frihed og følelse af, at verden ligger åben for en -den får du igen gennem SKAM. Livet er først lige begyndt i gymnasiet. Alt åbner sig op for en.

6.Feel good vibes: Det her er ikke en serie, der handler om mord, uretfærdighed og lidelse. Jo, jo, der er modgang, meeeen der er en overvægt af feel good vibes. Vi kan mærke, at serien vil os det godt og vi kan læne os tilbage og slappe af. Og det er tiltrængt, når verden udenfor kan føles skræmmende og overvældende.

7.Rummelighed er en af de ting jeg værdsætter mest ved serien. SKAM viser at kærligheden er større end alt. Fordomme skydes i sænk. Verden er andet end sort/hvid. Der er nuancer og det er i nuancerne at skønheden og kærligheden opstår. Stå ved dig selv. Vær dig selv. Tro på dig selv. Tro på kærligheden.

8.Der rykkes ved de eksisterende diskurser. Når Sana fortæller Vilde, at piger bliver opfattet som “sluts”, fordi piger kalder hinanden for “sluts”, så viser hun os, hvor ulogisk denne forskelsbehandling imellem kønnene egentlig er. Det er ikke logisk, at piger er “billige” og mænd er “tyre, der skal give den gas”. Det er en værdi, vi som mennesker har tillagt og skabt. Og når noget er konstrueret, er vi også i stand til at dekonstruere det -Hvilket serien indirekte opfordrer os til.

9.Serien illustrerer derudover den udvikling vi gennemgår i vores teenageår. At vi er et sted i livet, hvor vi skal finde ud af hvem vi i det hele taget er og hvem vi ønsker at blive. Vi skal altså finde os selv og danne vores egne meninger. Det er en virkelig spændende periode, fordi vi er relativt åbne og søgende og samtidigt skal mærke efter i os selv.

10.Og sidst, men ikke mindst; denne serie er next level TV. Folkene (genierne) bag SKAM har forstået at skabe 100% brugerorienteret TV (den ypperste målsætning i min optik). De ved, at vi idag lever et liv, der foregår både offline og online og at de to verdener kører parallelt. Så når vi ser sms ér klikke ind på skærmen, føles det som det mest naturlige i verden. På samme måde kan vi leve os helt ind i SKAM universet og de forskellige karakterer ved at følge deres (fiktive) Instagram profiler, eller sms-korrespondancer i løbet af ugen. En TV-serie bør nemlig ikke reducere sig selv til en enkelt time eller 20 minutter om ugen. Den kan folde sig ud på utallige måder -og gerne hver dag. For vi surfer rundt imellem medier dagen lang, og netop derfor er det naturligt for de fleste af os at kaste et hurtigt blik på SKAM og se om der er sket noget nyt. For verden sover ikke længere. TV-skærmen viser ikke pausefisk længere. Vi er på -hele tiden og især hvis det er godt TV!

So THANK YOU NORWAY -Mit fædreland nr. 2. You did good;-)

Og scoretrick nr. 1 i 2017; Nedstirring! Det holder.