Styrk din kreative proces ved at give slip på kontrollen!

Written by

Kontrol og det at give afkald på kontrol (at give slip), har altid fascineret mig. I dette blogindlæg vil jeg komme ind på, hvorfor det er så vigtigt at give slip -og specielt hvis man arbejder med kreative processer.

Menneskets natur

Som mennesker har vi lært at være “i kontrol”. Vi skal simpelthen kunne styre os selv og regulere vores adfærd, så vi ikke stikker for meget ud i forhold til det resterende samfund og dermed bliver udsatte og sårbare. Mennesket er et flokdyr og vi ønsker i bund og grund at være en del af flokken og passe ind, for at sikre vores overlevelse på “primal-niveau”! Og så opfordrer hele vores samfund os til at kontrolle ALT. Vi skal tænke over hvor meget vi putter i munden, vi skal tænke over om vi bevæger os tilstrækkeligt meget, og vi skal tænke over miljøet, børneopdragelse -ja, you name it! Der er meget at holde styr på idag.

Skærmbillede 2015-09-03 kl. 11.15.05

 

 

 

 

 

 

Nydelsen ved at give slip

Ligeså vigtig som det er at kunne kontrollere sig selv, lige så vigtigt er det at kunne give slip. Mange af vores livsnødvendige funktioner (og de mere nydelsesprægede) fungerer kun, hvis du formår at give slip. Det er fx. når du skal falde i søvn, hvis du skal grine, danse, når du skal føde et barn eller hvis du ønsker at opnå orgasme.

Skærmbillede 2015-09-03 kl. 10.39.13
Børn er mestre i at give slip. Prøv at se på dem når de griner og danser!

 

 

 

Skærmbillede 2015-09-03 kl. 10.40.52
Du kan selvfølgelig godt “fake” dig til at give slip, men det rykker nok ikke så meget rent udviklingsmæssigt…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giv slip i den kreative proces

Hvis du er en af dem, der arbejder med kreative processer og måske endda lever af dem, så kender du sikkert til både kaos og tvivl, som ofte opstår i den kreative proces. Jeg har i et langt stykke tid tænkt, at hvis du er i et godt flow og har følelsen af, at det hele “kommer til dig” i den kreative proces, så er der heller ingen bump på vejen. Men den tankegang har jeg for nylig justeret lidt. Jeg blev nemlig gjort opmærksom på, at ALLE kreative processer (uanset hvor intuitive de er -og uanset om du er i direkte kontakt med universet, gud eller andre orakler) indeholder en “U-kurve”.

Skærmbillede 2015-09-03 kl. 11.02.49
Op og ned, og op og ned. Måske burde vi nyde de kreative op og ned-ture, ligesom vi nyder dem i rutchebanen…

Det vil altså sige, at den kreative proces simpelthen er kendetegnet ved at du konstant befinder dig imellem de to poler, hvor du henholdsvis er oppe og nede. Til at starte med er du oppe. Du kan se, hvor du bevæger dig hen og har målet foran dig. Det ligger bare lige på den anden side af den kløft, du endnu ikke er dykket ned i… Så går tiden, det hele kører for dig, men pludselig ramler du ned i kløften. Når du er nede i kløften kan du ikke se en skid -for at sige det lige ud. Hernede famler du rundt og føler dig lost. Og det er jo ret logisk, når målet ligger oppe på toppen. Så det eneste du kan gøre er at begynde at kravle op igen. Du skal stole på, at dit mål stadig er der, du kan bare ikke se det ligeså klart i det her stadie. Når du har kravlet i et stykke tid og kaster det ene ben op over kanten, så er det, at det smukke sker. Du har fået øje på destinationen -dit mål! Så hvad er moralen? Tillid, tillid og atter tillid! Tro på din ide, din pludselige indskydelse eller din begejstring. Den skal nok bringe dig sikkert frem, også selvom du ramler ned i kløften på vejen. Jeg er overbevist om, at dem der rent faktisk lykkes, er dem der tør tage turen “ned i lorten” -gang på gang, for de ved hvad der venter dem!

 

Tab af kontrol er selvudviklende

Og til alle jer, der godt kan lide at nørde lidt kontrol vs. tab af kontrol, så er der lidt ekstra info her. De fleste af os går nemlig konstant rundt og forsøger at være i kontrol, men vi burde måske træne os selv i at give slip. I bogen “Kunsten at give slip” beskriver Carsten Graff og Bengt Valentino Andersen potentialet i at give slip: “Når mennesker giver slip, får de adgang til deres største potentiale og bliver dermed i stand til at udfolde sig maksimalt”. Og det lyder jo ikke dårligt, men det med at give slip kan stadig virke skræmmende, for man kan jo risikere at miste! Her er kunsten (igen) at have tillid. Tillid til dig selv og tillid til din omverden. Et gammelt kinesisk ordsprog siger: “Hvis du elsker noget, så sæt det fri. Hvis det kommer tilbage til dig, er det dit, hvis ikke, var det aldrig dit”.

Skærmbillede 2015-09-03 kl. 11.18.29

 

 

 

 

 

Det var så hippie/krea-ordnene for idag. Make love -not war 😉

PS: I kommer til at blive spammet med temaet kontrol vs. tab af kontrol, da jeg snart tager temaet op i forhold til S/M-tendenserne i moden igennem de forskellige årtier 🙂