Vækst eller værdi? Hvad skal brands prioritere?

Written by

Uanset hvilken branche vi taler om, så er fokus på vækst. Hvordan får vi mere ud af mindre og hvordan øger vi væksten? Men midt i al væksten opstår spørgsmålet om, hvorvidt vi skal vækste for vækstens skyld? Skal fokus være på at spytte flere t-shirts ud til billigste pris på markedet, eller skal vi overveje at skabe mere værdi istedet?

Jeg stiller i dag skarpt på, hvorvidt vi skal fokusere på vækst eller værdi, som brands i modebranchen. Læs med lige her.

 

Vækst gennem industrielle revolutioner

Indtil videre har vi haft tre revolutioner; den første industrielle revolution i 1749, der kom med jernbaner, tog og dampmaskiner, derefter kom den anden industrielle revolution i 1870 med masse-industrialisering, fabrikker og elektricitet. I 1969 kom it-revolutionen og verden fik både computere og internet. I dag taler vi om den fjerde revolution og de muligheder der ligger i kunstig intelligens, robotteknologi, “The Internet of Things”, autonome køretøjer, 3D-print, nanoteknologi, bioteknologi, materialevidenskab, energilagring og kvantecomputere (“Nu ruller den fjerede industrielle revolution” fra www.business.dk).

Lige nu og fremover “bliver milliarder af mennesker forbundet via mobile enheder med en hidtil uset regnekraft, lagerkapacitet og adgang til viden”(“Nu ruller den fjerne industrielle revolution” www.business.dk) og det kommer til at påvirke vores verden i et omfang vi endnu ikke kan forestille os. Vi kan derfor med stor sikkerhed sige, at den såkaldte fjerde industrielle revolution er igang.

Skærmbillede 2016-10-11 kl. 09.07.15

 

Muligheden for yderligere vækst, qua de muligheder, der ligger i den fjerde industrielle revolution er oplagte -og ikke mindst fristende. Men skal fokus denne gang også være på vækst, eller skal vi til at flytte fokus over på værdi istedet?

 

Begær eller bevidsthed?

I takt med, at verden har oplevet et massivt vækstboom over de seneste 200 år, er vi også blevet mere bevidste om de negative konsekvenser, der kan være ved vækst for vækstens skyld. Verden og forbrugerne begynder så småt at efterspørge mere værdi; Mere relevans og mere valuta for pengene. Vi har boltret os i billige high street fund, som er gået op i syningerne. En metafor for vores trang til at hoppe over hvor gærdet er lavest.

“Hovedtendensen I vores samfund er et begær efter mere” ifølge forskningsprofessor Ole Thyssen (“Væksten i vækst” af Merete Ørskov” Kristelig dagblad). Men det lader til, at der bliver rykket ved denne tendens lidt efter lidt.

 

Lykke i stedet for vækst

Bhutan er et af de lande, der går foran i forhold til, hvilke værdier vi skal bygge vores samfund op om fremover. De har valgt at måle landets velstand ud fra bæredygtighed og lykke, istedet for vækst. “Det kom til handle om vækst for vækstens skyld, men udviklingen af et land må have et andet mål end vækst, og det mål, vi kom frem til, var lykke, siger Bhutans tidligere premierminister Jigmi Y. Thinley (“Lykke som et endeligt mål” af Lise Richter, Information).

Skærmbillede 2016-10-11 kl. 09.12.09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Hvis vi skal forblive mennesker her på jorden med menneskelige værdier, så må verdens ledere overveje, om det herskende udviklingsparadigme er det rette”,« lyder det fra Jigmi Y. Thinley( (“Lykke som et endeligt mål” af Lise Richter, Information).

 

Værdi som modebrand

Det lyder måske paradoksalt (for nogle) at tale om værdi i modebranchen. En branche, der har ry for at skabe kejserens nye klæder om og om igen, med et eneste formål: Omsætning og vækst. Modebranchen er en af verdens største og førende industrier, hvilket blandt andet medfører millioner af arbejdspladser. Men modebranchen har også et enormt potentiale i forhold til at skabe andre former for værdi -og branchen gør det faktisk allerede.

Isabel Marant er en af de designere, der skaber markant værdi hos forbrugerne. Kvinden får power og udstråling gennem tøjet, og så er det behageligt at have på samtidigt. Foto fra: www.arcstreet.com
Isabel Marant er en af de designere, der skaber markant værdi hos forbrugerne. Kvinden får power og udstråling gennem tøjet, og så er det behageligt at have på samtidigt. Foto fra: www.arcstreet.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Branchen opfylder flere reelle behov hos forbrugeren. Ikke bare behovet for at se godt ud, men behovet for at vise hvem man er og hvad man vil! Vi bliver i stand til at aflæse hinanden gennem tøjet. Vi forstår hinanden. Vi kan møde hinanden. Moden kan skabe nye fællesskaber. Moden kan fremme individualiteten. Så i stedet for at skamme sige over at være en del af modebranchen (branchen er trods alt i “bad standing” en gang imellem), så skal ryggen rettes. Vi gør rent faktisk en forskel. Vi skaber værdi for mennesket og det er stort!

 

Hvilken værdi bidrager I med?

Hvilke behov opfylder I? Hvilken forskel gør I? Hvorfor er forbrugerne vilde med jer og jeres produkter. Lad være med at negligere jeres betydning, blot fordi I arbejder med tøj og modeprodukter. Bliv afklaret med den værdi I skaber. Når det står bøjet i neon, både for jer selv og jeres forbrugere, så står I stærkere.

Fokuser på værdien i brandet, fremfor væksten. Hvis brandets værdi er reel og holdbar, fører den som regel til vækst, men det er bare en “bivirkning” 😉