Strik som statussymbol

Written by

Efteråret har gjort sit indtog og vi ser strikkede bluser overalt i butikkernes vinduer, men det er ikke det eneste sted strikken har gjort sit indtog. Strikken, som alternativ til stoffet, er begyndt at fylde mere og mere både i gadebilledet og i den verden vi ser online. Hvorfor er strikken blevet så populær? Og hvorfor spår jeg strikken en fremtid, som statussymbol? Find ud af det lige her;-)

Der er fem årsager til, at strikken hitter lige nu og med stor sandsynlighed kommer til at boome endnu mere i de kommende år. Primært handler det om længsel efter:

  • Tid
  • Tryghed
  • Natur og nostalgi
  • Bæredygtighed
  • Fordybelse og nærvær

 

Jeg vil nedenfor gennemgå de fem punkter.

 

Tid er = status

Når vi ser en trøje, der er strikket tænker vi både bevidst og ubevidst på tid! Vi ved, at det tager tid at strikke en trøje. Den kan ikke trylles frem på fem minutter (medmindre, at det er en virkelig hurtig strikkemaskine)… Den danske designer Lærke Bagger laver måske de mest tidskrævende trøjer overhovedet. Hun strikker med perler. Resultatet er imponerende, storslået og fascinerende. I en tid, hvor der er fokus på effektivitet bliver Lærke Baggers trøjer nærmest en rebelsk handling; et statement om at sænke farten og gå i gang med projekter, også selvom de ikke kan krydses af på listen inden dagen er omme.

 

Strik af Lærke Bagger.
Strik af Lærke Bagger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når tid er en mangelvare, bliver det automatisk et symbol på status. Derfor bliver strikken, som symbol på tid, et statussymbol i sig selv.

 

Strik fungerer som en livmoder

Når vi dagligt bombarderes med nyheder om flygtninge, krig og terror, så efterlades vi automatisk med en følelse af frygt og magtesløshed. Verden omkring os føles skræmmende og uoverskuelig. Når vi får disse følelser, drages vi af produkter, der kan give os tryghed og velbehag. Det kan strikken. Den strikkede bluse er både varm, blød og rar og kan associeres med den livmoder vi alle lå i engang. Vi higer efter den velkendte følelse af at være omsluttet og beskyttet af varme og bløde lag, som både livmoder og strik er i stand til .

 

Den ultimative "livmoder-strik". Foto fra Pinterest.
Den ultimative “livmoder-strik”. Foto fra Pinterest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mærk naturen gennem strikken

Størstedelen af de strikkede produkter vi køber i dag er lavet af uld eller andre ”uldtyper” fra dyr. Garnet leder os altså direkte tilbage til dyrene og naturen. Derudover bliver vi mindet om det gamle håndværk, som strikning er. Man sidder med to enkle pinde og en tråd. Det er simpelt og det er smukt, og du bruger dine hænder til at skabe værket. Strikken minder os om både natur og det gamle håndværk og fører os dermed tilbage i tiden. Vi bliver forbundet med fortiden gennem strikken; en tid hvor alt gik langsommere og hvor alt var mere simpelt.

Skærmbillede 2016-10-25 kl. 20.44.40

 

 

 

 

 

 

 

 

Den strikkende bæredygtighed

Når du køber en strikket bluse koster den ofte mere end en tilsvarende produceret i stof. I hvert fald hvis kvaliteten er god. Dermed lægger den strikkede version op til alt andet end køb-og-smid-væk tendensen, som har hersket en del år.

En god strik holder i mange år og kan gå i arv. Tænk på islandske sweatre, norsk strik og fiskernes tykke trøjer. Forbrugerne er ved at blive mere bevidste omkring bæredygtighed i forhold til at anvende produkter over en længere årrække, så i den sammenhæng bliver strik særdeles relevant.

Fiskernes foretrukne beklædningsgenstand; Den strikkede trøje.
Fiskernes foretrukne beklædningsgenstand; Den strikkede trøje.

Da det kræver både økonomisk og tidsmæssigt overskud at være ”en bæredygtig forbruger”, bliver det bæredygtige aspekt igen et tegn på status. For den gennemsnitlige forbruger er bæredygtighed stadig noget, der kan virke komplekst, anstrengende og dyrt. At købe bæredygtigt vidner om overskud, når det ikke er alle der gør det.

 

 

 

 

 

 

 

Strik som meditation

Hvis du nogensinde har siddet i en blød sofa og har strikket derudaf, så har du også oplevet den ro der sænker sig over en. Det er vanskeligt at stresse, når dine hænder arbejder på den samme måde igen og igen og igen. Det at strikke kan i nogle tilfælde blive en helt meditativ proces, hvor du fjerner dig fra alle hverdagens bekymringer.

Vi længes efter alt, der kan give os en følelse af fordybelse og nærvær. Det kan strikken, men også kortspil og brætspil kan give os samme følelse. Her mødes man med dem man holder af. Man ser hinanden i øjnene. Lægger telefonen væk og anerkender hinandens tilstedeværelse. Det sker sjældent i dag, hvilket igen skaber værdi som status. Hvis du tager et kig på Instagram, så er det lige før billeder med backgammon og ludo får flere likes end en selfie med Justin Bieber.

Nærvær er en mangelvare i en tid, hvor vi kigger mere ned i telefonen end på hinanden.
Nærvær er en mangelvare i en tid, hvor vi kigger mere ned i telefonen end på hinanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I en tid, hvor vi kun formår at dele likes ud for at vise vores ”venskabelighed”, er ægte nærvær i høj kurs. Strikken giver dette nærvær –dog i en mere egoistisk form (nogle vil kalde det for selvkærlighed).

 

Fremtidens strik

Og så til det rigtig sjove; hvordan kan vi anvende den gamle strikke teknik i en ny fortolkning? Hvilke nye indtryk kan man skabe? Få lidt inspiration her:

Skærmbillede 2016-10-25 kl. 08.11.56Skærmbillede 2016-10-25 kl. 08.12.17

Skærmbillede 2016-10-25 kl. 08.12.41